Kokemuksia suolahuonehoidosta

Marjaana Nieminen, Lohjan Seudun Allergia- ja Astmayhdistys

Minulla on epätyypillinen vaikea astma ja perheessäni on kolme allergiaa ja astmaa sairastavaa lasta. Olemme käyttäneet suolahengityslaitetta puoli

vuotta. Aikaisemmin tavanomainen hengenahdistus kesällä on lähes kokonaan poistunut käyttämällä suolahengityslaitetta ennen ja jälkeen ulkoilun. Hengitys on toiminut normaalisti ilman kortisonitabletteja ja flunssakaudet on perheessäni ohitettu vaivatta. Pystyn työskentelemään allergisoivassa työympäristössä ongelmitta ionisoimalla huoneilman työskentelyaikana suolahengityslaitteella hienojakoisilla suolapartikkeleilla. Sairaspoissaolot niin koulussa, kuin työssä ovat vähentyneet. Koko perhe on saanut merkittävää hyötyä suolahengityksestä. Suosittelen allergisille ja hengitystieongelmista

kärsiville suolahengityshoitoa.

Sairaanhoitajaäidin kokemaa

Veronikan (neljä vuotta) ja Linnean (yksi vuosi ja yksi kuukausi) hengitystieinfektioita on hoidettu noin puolen vuoden ajan suolahuonehoidolla. Molemmilla tytöillä on voimakasta hengenahdistusta tavallisen yskän seurauksena ja ahdistusta hoidetaan astmalääkityksellä. Hengitystieinfektiot ovat pitkäkestoisia ja vaativat tehostetun hoidon 2-3 viikon ajan. Suolahuonehoidolla infektioiden kesto on lyhentynyt arviolta puoleen ja keuhkoputkia avaavan lääkkeen käyttö on vähentynyt radikaalisti.

Hoitoon olemme hakeutuneet vaihtelevissa taudin vaiheissa. Parasta on tietysti päästä hoitoon heti alussa. Suolahuonehoidon tulokset ovat olleen erittäin hyviä, vaikka tauti olisi päässyt jo etenemään voimakkaaseen ahdistusvaiheeseen asti.

Suola vaikuttaa limakalvoilla tulehdusta vähentävästi. Esimerkiksi Linnea sairastui helmikuussa 2005 tavalliseen flunssaan, mikä eteni nopeasti kovaksi yskäksi ja nuhaksi. Häntä ahdisti voimakkaasti ja astmalääkkeiden teho tuntui toivottaman vähäiseltä. Kävimme hänen kanssaan kahtena peräkkäisenä päivänä suolahoidossa, kummallakin kerralla hoito kesti 13 minuuttia. Ensimmäisen kerran jälkeen nuha loppui lähes kokonaan. Oli kuin hana olisi suljettu ja liman eritys väheni runsaasta vähäiseen. Ruoka alkoi maittaa ja maidon imeminen onnistui taas. Ahdistusoireet helpottivat 10–12 tunniksi kokonaan alkaen kuitenkin uudelleen, mutta paljon helpompina.

Seuraavan päivän hoidon jälkeen selvisimme lopun sairausjakson ilman keuhkoputkia avaavaa lääkettä. Veronikan sairastuessa flunssaan tauti on koko hänen ikänsä edennyt vääjäämättä kohti voimakasta hengenahdistustilaa. Tilannetta ei ole laukaissut välittömästi aloitettu avaava lääkitys sen enempää kuin ylläpitolääkityskään. Suolahuonehoidolla olemme päässeet siihen tilanteeseen, että taudin eteneminen saadaan pysäytettyä ja paraneminen voi alkaa. Hoidon ansiosta sairausaika lyhenee ja lääkkeiden käyttö vähenee. Veronika menee mielellään hoitoon. On jännittävää mennä huoneeseen, minkä lattialla ja seinillä on suolaa ja saa istua lepotuolissa tai leikkiä, jos niin haluaa. Vanhempia huojentaa tieto siitä, että tavallisia hengitystieinfektioita ei enää tarvitse pelätä niiden keston ja vakavuuden takia.

Jorma Elorinne, Sibelius-Akatemian laulun lehtori
Oopperalaulaja

Olen oopperalaulaja ja Sibelius-Akatemian laulun lehtori. Työssäni erikoisen tärkeää on mahdollisimman puhdas lauluääni. Olen käyttänyt suolahengityslaitetta noin kaksi vuotta ja havainnut merkittävää hyötyä työssäni. Jos tunnen aamuisin äänen tukkoisuutta hengitän suolahengityslaiteen tuottamaa hienojakoista suolapölyä noin viidentoista minuutin ajan, jonka jälkeen ääni on kirkkaampi ja äänen muodostus helpompaa. Suolahengitys kosteuttaa hengitysteiden kuivia limakalvoja, helpottaa liman irtoamista ja estää tulehduksia aiheuttavien bakteereiden ja virusten tunkeutumista limakalvoille. Havaitessani flunssaoireita käytän välittömästi suolahengityslaitetta, jolloin yleensä oireet häviävät nopeasti ja pystyn käyttämään ääntä tehokkaasti. Suosittelen suolahengityslaitetta äänityöntekijöille hyvän äänenmuodostuksen ylläpitämiseksi, hengitysteiden infektioitten ennalta ehkäisyyn ja hoitoon.

Mies 47v akuutti poskiontelontulehdus

Potilas sai alkukesästä poskiontelontulehduksen ja siihen antibioottikuurin, joka ei kuitenkaan purrut vaan tauti jatkui. Mies Aloitti 10 kerran suolahuonehoitokuurin maanantaipäivänä. Ensimmäisen viikon alussa ei tapahtunut huomattavaa paranemista, mutta torstaina olo huononi merkittävästi yhden päivän ajaksi. Viikonlopun aikana alkoi erittyä vihreää limaa todella voimakkaasti ja olo alkoi parantua. Hiljalleen limantulo loppui ja tulehdus hävisi. Miehelle tuli käyntikertoja yhteensä 12 ja hän oli erittäin tyytyväinen hoitoon.

Mies 38v akuutti keuhkoputkentulehdus

Sai Virossa ollessaan keuhkoputken tulehduksen ja siihen antibioottikuurin, joka ei tehonnut. Virolainen keuhkolääkäri neuvoi miestä ottamaan 10 kerran suolahuonehoitokuurin Suomeen palattuaan. Hän otti ensin 5 päivää peräjälkeen, sitten viikon tauko ja uudestaan 5 päivää peräjälkeen. Toisen hoitoviikon aikana yskä loppui ja tulehdus hellitti kokonaan. Miehellä oli mukanaan 8-vuotias poika jolla oli hoidon alussa allergiatyyppistä nuhaa ja atooppinen iho. Nuha loppui ja ihottumakohdat iholta hävisivät.