The Salt Room

Under the original construction method, the room was built of sawn lumber, and netting was attached to the surface to enable adhesion of the salt. The ceiling and inner walls were roughcast with wet salt that was mixed with glue. Consequently, the discoloration caused by the frame lumber required a thick layer of salt, and it took several weeks to remove the moisture that had accumulated in the structure. Despite all efforts to counter it, an unpleasant odor was usually left within the room. Conversely, patented board-structured salt rooms now constitute the newest technique. The frame of the salt room is free-standing and does not require attachment to other structures.

The ceiling and walls are overlaid with paneling, the panels are then coated with a layer of special anchor paint and lastly, a 5-15 mm thick layer of rock salt is roughcast onto these panels.

 

Applying this coating technique to the ceiling and walls results in more respiration-alleviating negative ions than with the old, glue-intensive roughcasting method. The external surface of the room can be covered with paneling or board material. The door is usually made of glass, allowing it also to serve as the room's window. A salt room constructed in this manner can be easily disassembled and transported to another location.

A salt generator produces extremely fine salt dust and infuses it into the room's air. The generator is adjusted to measure out automatically the desired amount of salt according to the specific requirements of the room. Within the generator, a cutter almost as hard as a diamond grinds the salt grains into a transparent dust, which is then blown into the room. The generator also contains a control system for lighting and ventilation.

 

After treatment, a suction fan ventilates the room and removes the carbon dioxide produced from breathing. The outgoing air is either directly discharged outside or led through a filter into the air surrounding the room. During treatment, clients recline in easy chairs that are placed on the layer of salt on the floor. Speakers placed in the ceiling facilitate the listening of relaxing music, for example. The lighting system has a dimmer, and with additional lights mood lighting is also possible. The ambiance of the room can be further improved by adding a TV, aquarium, etc.

Treatment intensity can be increased by including pulsating magnetic field therapy, by having patients drink oxygenated water, by oxygenating the alveolar (breathing) air, etc.

Some of the salt rooms we have constructed are listed here.